Zelfvertrouwen en je houding
16 september 2012 

Zelfvertrouwen en je houding

Je lichaamshouding vertelt veel over je zelfvertrouwen

Hoe je denkt over jezelf, over anderen en over het leven.
Loop je met afgezakte schouders en je blik omlaag gericht?
Of loop je met een ronde rug en een berustende kijk op het leven?

Wil je meer zelfvertrouwen, let dan op je houding.

Je houding is belangrijk voor je zelfvertrouwen

Is je rug zo recht dat de mensen denken dat je onbuigzaam bent? Of loop je zelfverzekerd als een pauw, neus in de lucht, met een rechte rug, avontuurlijk, ondernemend, klaar om alle uitdagingen aan te pakken?
Misschien is je houding geen bewuste pose, maar louter het gevolg van gewenning en kun je niet anders meer. Zelfs dan kan het toch een verkeerde indruk op mensen maken.

Probeer iemand maar eens wijs te maken dat je opgetogen bent over iets, terwijl je schouders afhangen. Onmogelijk. Om opgetogen te zijn moet je jezelf oprichten. Een goede houding geeft een volle ademhaling en een scherpe geest.

Een goede houding is ook om andere redenen praktisch. Het is de ideale manier om rugpijn te voorkomen. De ruggengraat of wervelkolom vormt de fundering van het lichaam en zorgt ervoor dat de mens rechtop kan staan.


Je spieren bepalen mede de houding. Goede rugspieren geven de wervelkolom steun aan de achterzijde. De buikspieren bieden hem steun aan de voorzijde.

Een slechte houding doet de tussenwervelschijven (de schokbrekers) in je ruggengraat afslijten. Een slechte houding belast en rekt de banden en duwt en trekt ongelijkmatig aan alle spieren.

Een slappe houding kan leiden tot chronische vermoeidheid, hoofdpijn en soms tot lichamelijke misvormingen. Werk aan je houding.

Oefen je houding voor meer zelfvertrouwen

Ontspan en oefen je rechte houding. Ga voor een lange spiegel staan waarin je jezelf helemaal kunt zien. Verdeel je lichaamsgewicht gelijk over beide voeten en trek je schouder achteruit en houd ze recht. Duw de borstkas vooruit. Uw maag zal vanzelf worden ingetrokken wanneer je het bekken iets achteruit kantelt. Merk op dat je zitvlak naar achteren komt en dat je rug in de lenden licht gebogen wordt. Wanneer je een denkbeeldige, rechte lijn kunt trekken van net achter uw oren door uw schouders, doorlopend achter de heup en knieën en door de enkel, weet je dat je houding goed is.

Laat spanning los

Aangezien een slappe houding je hoofd wat naar voren doet kantelen, worden de nek en schouderspieren belast. Werk deze spanning los door je schouders en hoofd te laten rollen. Houd je schouders recht en gelijk. Maak 10 tot 15 voorwaartse rolbewegingen alsof je probeert te roeien met je schouders. Vervolg met achterwaartse rolbewegingen. Houd dan je hoofd omhoog en maak zes tot acht cirkelbewegingen met de klok mee. Herhaal deze oefening in de andere richting.

Weg met die slappe houding

Wanneer je schouders naar voren afhangen, wordt de ademhaling afgesneden, wat je slaperig en ongeïnteresseerd kan maken. Zo verbeter je een slappe houding voor meer zelfvertrouwen: ga staan met de armen losjes langs het lichaam. Grijp je handen achter je in elkaar en laat ze op je zitvlak rusten. Draai de handpalmen naar onder voor meer steun. Haal je schouders op en laat ze weer zakken; hierbij bewegen de ellebogen naar elkaar toe.

Op die manier worden de schouderbladen naar elkaar toe gedrukt. De spieren van de borstkas worden gerekt, terwijl die in de rug samentrekken. Herhaal dit een aantal keren en meerdere malen per dag.

Één been omhoog

Als je langdurig recht moet staan, plaats dan een kistje voor je op de grond en zet er één voet op. Deze houding verlicht de spanning in de rug.

Zitten met de knieën horizontaal

Stel je kantoorstoel zo in dat je gemakkelijk recht kunt zitten. Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je dijen evenwijdig lopen met de vloer en je knieën op gelijke hoogte zitten met je heupen.

Anders heeft je lichaam de neiging voorover te vallen en zal je rug het begeven, omdat de spieren overbelast worden bij het recht houden van de rug.

In de auto

Ook in de auto is een goede zithouding van belang. Zet je stoel vooruit tot je knieën gebogen zijn en iets hoger zitten dan de heupen; je dijen lopen evenwijdig met de vloer. Plaats een klein kussen in je rug of gebruik het regelsysteem waarvan de stoelen in sommige auto’s voorzien zijn.

Zit niet met gekruiste benen

Wanneer je met uw benen over elkaar zit, wordt heel je lichaam scheefgetrokken. Voor kappers is dit een bekend gegeven, daarom zal een goede kapper altijd vragen je voeten naast elkaar te zetten voor hij je haar begint te knippen. Hij wil immers niet dat zijn werk er naderhand slordig uitziet.

Zit als een presentator

Wanneer je bij het volgende sollicitatiegesprek absoluut een perfecte houding wilt hebben, ga dan op de rand van je stoel zitten. Dat is het advies dat nieuwslezers krijgen, die voor de camera mooi recht moeten zitten. Door op de rand van de stoel te gaan zitten, wordt je voortdurend gestimuleerd je evenwicht te zoeken en kun je niet slap tegen de rugleuning hangen.

Houd afstand

Laat armen en ellebogen niet op bureau of werktafel rusten. Zit er zo’n 15 tot 20 centimeter vandaan als je niet aan het werk bent; dit is te ver om af te glijden naar een slappe houding. Als je zou proberen je armen te laten steunen, zouden alleen je polsen op de rand van het werkoppervlak rusten. Wanneer je jezelf in deze houding laat hangen, voel je duidelijk hoe erg uw lichaam uit balans is. Houd deze afstand aan om je houding te verbeteren als je de hele dag echter de computer moet werken.

Over de schrijver
Rasoptimist en Financiële Groei Strateeg.
Reactie plaatsen